Tapas är en typ av mat som härstammar från Spanien och är en del av den spanska matkulturen. Tapas är små rätter som serveras som förrätt eller som en hel måltid och består vanligtvis av en kombination av olika ingredienser som oliver, ost, skinka, chorizo, fisk eller grönsaker. Traditionellt serveras tapas i Spanien på barer eller tavernor, där människor ofta går ut på kvällen för att träffa vänner, dricka något och äta några tapas. Det är vanligt att man beställer flera olika tapas och delar på dem med sällskapet. Tapas kan också serveras som tilltugg till en drink. Tapas är en social matupplevelse och ofta är stämningen hög och avslappnad på tapasbarer. Det finns många olika typer av tapas och de kan variera beroende på regionen i Spanien där de serveras. Exempel på populära tapasrätter inkluderar patatas bravas (stekt potatis med en kryddig tomatsås), tortilla española (spansk omelett med potatis och lök), gambas al ajillo (vitlöksfrästa räkor) och albondigas (köttbullar). Tapas är också populära utanför Spanien och kan hittas på många spanska restauranger runt om i världen. Det finns också många varianter av tapas som är inspirerade av andra matkulturer, såsom mexikanska eller asiatiska tapas.

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo är en klassisk spansk tapasrätt som vanligtvis serveras som en förrätt eller tilltugg. Rätten består av räkor (gambas) som är stekta i en het olivolja- och vitlöksbaserad sås. För att göra gambas al ajillo, börjar man med att rensa och skala räkorna, men lämnar gärna svansarna kvar för att göra det lättare att plocka upp dem med händerna. Sedan steks vitlök i olivolja tills den är gyllenbrun och doftar härligt, innan man tillsätter räkorna. Räkorna steks sedan i såsen tills de är rosa och genomstekta, och såsen är en kombination av olivolja, vitlök, röd chilipeppar och citronsaft. Vanligtvis serveras gambas al ajillo varm direkt från stekpannan, med ett bröd till att suga upp den läckra såsen. Gambas al ajillo är en enkel men smakrik tapasrätt och är populär i hela Spanien. Den kan varieras genom att lägga till andra ingredienser som persilja, paprika eller sherry. Rätten är också populär utanför Spanien och kan hittas på många spanska restauranger runt om i världen.

Calamares a la Romana

Calamares a la Romana är en populär spansk tapasrätt som vanligtvis består av små bitar av bläckfisk som är friterade i en lätta och knaprig panering. Rätten serveras ofta med en skiva citron och en kall sås på sidan. För att göra Calamares a la Romana, börjar man med att rengöra och skära bläckfisken i tunna skivor eller ringar. Sedan läggs bläckfisken i en skål med vetemjöl och skakas runt tills den är helt täckt av mjölet. Överflödigt mjöl skakas av före fritering. Därefter hettas en stor mängd vegetabilisk olja upp i en stekpanna eller fritös till cirka 180-190 grader Celsius. Skivorna av bläckfisk doppas sedan i en smet gjord på mjöl, vatten, salt och bakpulver, och friteras tills de är gyllenbruna och krispiga. Rätten tas sedan upp ur oljan och läggs på hushållspapper för att absorbera överflödig olja. Calamares a la Romana är en läcker och lättillagad tapasrätt som är mycket populär i Spanien. Den kan serveras som en förrätt eller som en del av en större måltid och passar bra med en kall öl eller ett glas vitt vin. Rätten är också en populär maträtt i andra delar av världen och kan hittas på många spanska restauranger runt om i världen.

Quesadilla

Quesadilla är en mexikansk tapasrätt som består av en mjuk tortillabröd som vanligtvis är fylld med smält ost och andra ingredienser, som kött, grönsaker, bönor eller salsa. Traditionellt sett används majs- eller vetetortillas för quesadillas, och de kan tillagas antingen genom att stekas eller grillas tills osten smälter och fyllningen blir varm och smakrik. En populär variant av quesadilla är ”quesadilla de flor de calabaza”, som betyder ”zucchiniblommor quesadilla”. Den är fylld med zucchiniblommor som är panerade och stekta tills de blir krispiga, och serveras med en salsasås. Quesadillas kan serveras som en förrätt, huvudrätt eller som en del av en tapasrätt. De är ofta förekommande på mexikanska restauranger runt om i världen, och är också populära som gatuföda i Mexiko. Sammanfattningsvis är quesadilla en läcker mexikansk tapasrätt som består av en mjuk tortilla fylld med smält ost och andra ingredienser.

Dumplings

Dumplings är en populär asiatisk tapasrätt som består av små, fyllda degknyten som vanligtvis serveras som förrätt eller delad aptitretare. De är vanligt förekommande i kinesisk, japansk, koreansk och vietnamesisk matkultur. Dumplings kan fyllas med en mängd olika ingredienser, såsom kött, skaldjur, grönsaker eller en kombination av dessa. De kan också tillagas genom att ångas, stekas eller koka. I Kina är dumplings kända som ”jiaozi” och är en traditionell maträtt som ofta serveras vid högtider och särskilda tillfällen. Dumplings i Kina är vanligtvis gjorda med en fyllning av fläsk, lök, ingefära och vitlök. De kan serveras som en soppa eller doppas i sojasås eller chiliolja. I Japan är dumplings kända som ”gyoza” och serveras ofta som en del av en måltid med andra japanska tapasrätter, såsom tempura och yakitori. Gyoza-fyllningen är ofta gjord av fläsk, kål och vitlök, och de kan serveras med sojasås, risvinäger eller chiliolja. I Korea kallas dumplings ”mandu” och är också en vanlig maträtt som serveras som en del av en större måltid. Mandu-fyllningen kan variera från fläsk och grönsaker till kimchi och tofu. I Vietnam kallas dumplings ”banh bot loc” och är gjorda med tapiokastärkelse och fylls ofta med räkor och fläsk. De kan serveras med fisksås eller sojasås. Dumplings är en läcker tapasrätt som är populär runt om i världen. De är enkel att äta med fingrarna och kan anpassas till olika smaker och preferenser.

Av Orhan