Empanadas

Empanadas är en populär maträtt i många spansktalande länder, särskilt i Sydamerika. Empanadas är små fyllda pajer som kan serveras som en förrätt eller som en snabbmatsrätt. De kan fyllas med en mängd olika ingredienser, inklusive kött, grönsaker, ost eller ost och skinka. Empanadas görs traditionellt av deg som rullas ut och fylls med fyllningen. Sedan viks de över och krimpas stängda för att bilda en liten ficka. De kan friteras eller bakas i ugnen tills de är gyllenbruna och krispiga. Empanadas är populära på grund av deras mångsidighet. De kan serveras som en aptitretare eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad. De är också lätta att äta på språng och är en vanlig gatuförsäljningsmat i många länder. Empanadas är också vanliga på spanska restauranger och kan ofta hittas på menyer i många städer runt om i världen.

Empanadas de queso

Empanadas de queso är en variant av empanadas som är fyllda med ost. Ostvarianten är vanligt förekommande i många spansktalande länder, särskilt i Sydamerika där empanadas är en vanlig maträtt. Fyllningen består oftast av ost, men kan också inkludera lök, kryddor eller andra ingredienser. Empanadas de queso kan tillagas på flera olika sätt. En vanlig metod är att rulla ut degen till en cirkel, placera en bit ost i mitten och vika ihop degen för att bilda en ficka. Sedan friteras eller bakas empanadasen tills den är gyllenbrun och ostfyllningen har smält. Empanadas de queso serveras ofta som en förrätt eller som en lätt måltid tillsammans med sallad. De är också populära som gatuförsäljning och på restauranger som serverar spanska eller sydamerikanska rätter.

Empanadas de pino

Empanadas de pino är en vanlig variant av empanadas i Chile och andra sydamerikanska länder. Fyllningen består av en blandning av köttfärs, lök, russin, ägg och kryddor, vilket ger en smakrik och välkryddad fyllning. För att tillaga empanadas de pino, rullas degen ut och skärs i cirklar. Därefter placeras en sked av fyllningen i mitten av varje degcirkel och sedan viks degkanten över och stängs genom att krimpa degen med fingrarna. Därefter friteras eller bakas empanadasen tills de är gyllenbruna och krispiga. Empanadas de pino serveras vanligtvis som en huvudrätt eller som en del av en buffé. De är populära under högtider och speciella tillfällen, men kan också hittas på många lokala gatuförsäljare och restauranger i Sydamerika.

Ceviche

Ceviche är en sydamerikansk maträtt som härstammar från kustländerna i Central- och Sydamerika, inklusive Peru, Ecuador, Colombia och Chile. Ceviche är en rätt som består av rå fisk eller skaldjur som marinerats i citrusjuice och kryddor. Fisken eller skaldjuren skärs i små bitar och läggs sedan i en skål eller fat tillsammans med färsk lime- eller citronjuice, lök, koriander och andra kryddor som chili och salt. Ceviche ska sedan marineras i kylskåpet i ungefär 30 minuter, eller tills fisken är mjuk och har absorberat smakerna från marinaden. Ceviche serveras vanligtvis kallt som en förrätt eller som en huvudrätt tillsammans med ris, sötpotatis, majs och avokado. Det är en mycket populär maträtt i hela Sydamerika och anses vara en av de mest signifikanta kulinariska bidragen från regionen till världen.

Asado

Asado är en populär maträtt i Sydamerika, särskilt i Argentina, Uruguay och Paraguay. Asado är en maträtt som består av grillat kött, oftast nötkött, men ibland också gris eller lamm. Köttet marineras i förväg med kryddor och olja för att förbättra smaken och öka dess mörhet. Asado är en social maträtt som ofta tillagas och äts utomhus tillsammans med familj och vänner. Det är vanligt att man gör en stor mängd kött på en gång, och sedan serverar det på en stor bricka eller fat. Till köttet serveras ofta grillade grönsaker, bröd och olika såser. Asado kan tillagas på olika sätt beroende på vilken region man befinner sig i. I Argentina tillagas asado oftast över en öppen eld, medan det i Uruguay och Paraguay tillagas över en grill. Asado är en viktig del av den sydamerikanska matkulturen och är en maträtt som man kan hitta på restauranger, matmarknader och även på gatukök runt om i regionen.

Feijoada

Feijoada är en traditionell maträtt från Brasilien som anses vara landets nationalrätt. Maträtten består av svarta bönor och olika sorter av kött, såsom fläskkött, nötkött, korv och bacon. Feijoada tillagas vanligtvis under flera timmar, där köttet först kokas separat tills det blir mjukt. Sedan tillsätts bönor, lök, vitlök, tomat och olika kryddor till grytan. Feijoada serveras ofta med ris, farofa (rostat maniokmjöl) och apelsinskal. Maträtten har sitt ursprung från det portugisiska köket och har sedan anpassats till den brasilianska matkulturen. Feijoada är en populär maträtt under helger och firanden, då den ofta tillagas för stora sällskap eller fester. Feijoada är också en viktig del av den brasilianska kulturen och traditionen, och är en maträtt som man kan hitta på de flesta brasilianska restauranger runt om i världen.

Av Orhan